“Dobivate ono što plaćate” nikada nije bilo istinitije nego kada uspoređujemo boju za kosu iz drogerija s profesionalnim uslugama bojanja kose u salonu. Iako se može činiti kao dobra opcija za one koje vole DIY, drogerijska boja za kosu može uništiti one zdrave vlasi (na kraju i vaš novčanik) koje se toliko trudite zaštititi.

Razmislite o ovih pet razloga prije nego što odaberete sljedeću kutiju boje s police u trgovini i poštedite svoju kosu i novac .

1. RAZLOG – Sastojci
Postoji razlog zašto je cijena drogerijske boje za kosu niža od profesionalne. Većina takvih boja za kosu uključuje najmanju moguću količinu pigmenta kako bi kontrolirali troškove proizvodnje. Salonska, odnosno profesionalna boja , s druge strane, uzima u obzir individualnu kvalitetu kose i potrebnu razinu pigmenta za postizanje vrhunskih rezultata. Drugim riječima, je li vaša kosa vrijedna samo “iste nijanse za sve” ili želite mix boja koji ne samo da ojača i nahrani vaš stil, već i kosu?

2. RAZLOG – Formulacija
Razvijač, odnosno aktivator, odgovoran je za kemijske procese koji omogućuju da se boja taloži u vlasi – aktivator pigmenta u vašoj boji kose. Korištenje odgovarajućeg razvijača ključno je za svaku boju kako bi se ta boja spojila s kosom. Profesionalne tvrtke za farbanje kose nude niz aktivatora – obično su volumena 10, 20 i 30 – a dizajnirani su da zaštite različite tipove kose uz postizanje željenih rezultata bojenja. Na kosi s većom poroznošću ili postojećim oštećenjima, na primjer, bolje je upotrijebiti razvijač manjeg volumena, a stilist u salonu će odabrati aktivator na temelju vaše trenutne boje i zdravlja kose. Boja za kosu iz trgovine koristi jednu razinu razvijača u cijelosti, što omogućuje nepredvidive, nezdrave i često razočaravajuće rezultate.

3. RAZLOG – Prilagodba
Savršena frizura je individualna, a kvalitetni rezultati zahtijevaju puno prilagođavanja. Kutija boje s polica trgovine to jednostavno ne može pružiti. Kada je u pitanju izbor vaše nijanse, uzmite u obzir ovo:

● Nijansa kože i boja očiju: ovo su prve stvari koje vi i vaš stilist trebate uzeti u obzir pri odabiru savršenih nijansi. Bez dubinskog znanja o kompatibilnostima boja, ponekad može biti teško samostalno odrediti boje koje će vam pristajati.

● Tip kose i poroznost: Ovo su glavna razmatranja pri odlučivanju koju vrstu boje i razinu razvijača koristiti. Obavezno pitajte svog stilista je li boja koju tražite sigurna za vašu kosu.

● Postojeća boja i/ili postotak sijede kose: kosa koja je već kemijski tretirana i sijede vlasi primaju boju drugačije od ostalih tipova kose. Vaš frizer će znati koje različite formulacije koristiti za kompenzaciju već postojećih stanja kose.

4. RAZLOG – Primjena
Pristup drogerijske boje za kosu “jedna nijansa odgovara svima” obično završava ravnom, jednodimenzionalnom bojom kose koja preklopi vaše lice. Profesionalni stilisti se obično ne drže samo jedne nijanse kada bojaju kosu klijenta, već koriste varijacije tonova kako bi dodali dimenziju i strukturu kose koje želi postići. Koje nijanse najbolje idu zajedno? Kako postaviti boju tako da izgleda prirodno i zdravo? Samo neka od pitanja i rezultata na koje vaš stilist može odgovoriti. Također, vaš kolorist vam može preporučiti posebne tretmane ili aditive kako bi vaša kosa ostala živa i zdrava što je dulje moguće, tako izbjegavajući skupe popravke i prebojavanje.

5. RAZLOG – Trošak
Korekcija boje često košta 3x ili više nego standardna usluga farbanja. Zašto? Uključuje više posla. Višestruki termini za regenerativne tretmane, izrastanje zdrave kose, restyling, šišanje oštećenih pramenova, preventivno održavanje i popravke uobičajeni su za vraćanje kose u optimalno zdravlje. Mjesec ili više ponovnog rasta kose može biti potrebno prije nego što stilist bude spreman pokušati potpuno prebojiti glavu. U međuvremenu, možda ćete dobiti rezultate koji baš i nisu bili vaša želja i cilj, dok se vaš frizer trudi popraviti kosu.